Inspiracje kulinarne

Stek z antrykotu z grillowanymi warzywami i salsą z czerwonej cebuli

Porcja dla 4-6 osób
Czas przygotowania: ok. 1 h

Składniki:

  • 1-1,5 kg antrykotu – Uczta Qulinarna
  • przyprawy: sól, pieprz
  • 50g masła klarowanego
  • 3 papryki – po jednej sztuce z każdego koloru
  • 1 cykoria
  • 1 bakłażan
  • 1 duża czerwona cebula
  • 100 g pieczarek
  • 1 cukinia
  • oliwa z oliwek „Sansa” (oliwa z drugiego tłoczenia)
  • 1 duża czerwona cebula
  • sos sojowy jasny
  • ocet balsamiczny
  • miód
  • przyprawy: sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Antrykot kroimy w plastry o grubości 1,5-2 cm, osuszamy papierowym ręcznikiem. Mięso z obu stron oprószamy solą i pieprzem, a następnie smażymy na maśle klarowanym na mocno rozgrzanej patelni lub grillu do uzyskania złoto-brązowego koloru. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180oC. Usmażone steki przekładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 5-7 minut. Po tym czasie powinniśmy uzyskać średnio wysmażonego steka o różowym przekroju. Po wyjęciu steków z piekarnika pozostawiamy je na kilka minut, by odpoczęły (wyrównała się temperatura wewnątrz i na zewnątrz mięsa).

Salsa z czerwonej cebuli

Czerwoną cebulę kroimy w drobną kostkę, dodajemy niewielką ilość sosu sojowego, miodu, octu balsamicznego oraz oliwy z oliwek „Sansa”. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Grillowane warzywa

Warzywa kroimy w plastry, marynujemy salsą z czerwonej cebuli i oliwą z oliwek oraz oprószamy solą i pieprzem. Po 10 minutach grillujemy warzywa do momentu, aż będą miękkie. Smacznego!